Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mandarynki to niewątpliwy synonim zimy. O tej porze roku smakują najpyszniej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć mandarynek do przygotowania wyjątkowego ciasta sylwestrowego, na które składa się soczysty cytrusowy akcent, nadzienie budyniowe oraz chrupiąca kruszonka. Czy można wejść w Nowy Rok w smaczniejszym stylu?
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2603
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20095
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 701
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7124
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2603
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20095
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 701
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7124
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania ciasta. Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i posiekane masło i ucieraj, aż powstaną okruchy. Dodaj 2 żółtka i miksuj dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na dwie części, uformuje kule i zawiń w folię spożywczą. Jedną część włóż do lodówki, a drugą do zamrażarki na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą foremkę (ok.20x24 cm). Nakłuj ciasto widelcem, wstaw foremkę do pieca i podpiekaj około 12-14 minut w 180°C. Po czym lekko wystudź.
Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj. Drugą połowę mleka wlej do miski, dodaj sypki budyń, cukier i dobrze wymieszaj. Wlej masę budyniową na gotujące mleko. Mieszaj, aż masa zgęstnieje i pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstaw.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, a potem skrój na plasterki. Mandarynki podziel na cząstki i zerwij z nich błonki, aby powstały czyste filety miąższu. Na dnie upieczonego spodu ułóż (naprzemiennie) jabłka i mandarynki, polej gorącym budyniem, a wierzch ciasta posyp wyjętym z zamrażalnika i startym na tarce jarzynowej ciastem.
Wstaw blachę z ciastem na ok.50 minut do pieca nagrzanego do 180°C, aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu całkowicie wystudź ciasto i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). Ciasto sylwestrowe podawaj schłodzone, a łatwiej będzie ci uzyskać równe i gładkie kawałki.