Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka i prosta w wykonaniu :-)
Ciasto szachownica, łatwe i pyszne
Składniki
- blaszka duża około 22x35
- BISZKOPT: -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju
- DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie
- -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta
- PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny
Składniki
- blaszka duża około 22x35
- BISZKOPT: -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju
- DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie
- -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta
- PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny

Etapy przygotowania
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza.

Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Ponczujemy je.

Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta.

Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków. Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki co najmniej na 3-4 godzinki, jest pyszne :-)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 203

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34058

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 474

Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Bez cukru
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 2191
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 203

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34058

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 474

Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Bez cukru
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 2191



Składniki
- blaszka duża około 22x35
- BISZKOPT: -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju
- DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie
- -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta
- PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza.
Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Ponczujemy je.
Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta.
Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków. Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki co najmniej na 3-4 godzinki, jest pyszne :-)
Pyszotka:)