Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka i prosta w wykonaniu :-)
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza.
Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy
*poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe.
Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm.
Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Ponczujemy je.
Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta.
Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków.
Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki co najmniej na 3-4 godzinki, jest pyszne :-)
U nas już po miału testujemy co będziemy robić na Wielkanoc...zaczeliśmy od b...
Odsłon: 7836
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 337
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 337
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza.
Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Ponczujemy je.
Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta.
Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków. Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki co najmniej na 3-4 godzinki, jest pyszne :-)
Przepisy Desery
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 7
Proste ciasto z owocami
Do tego ciasta będą pasowały owoce np. jabłka, śliwki , jagody. Można posypać...
Odsłon: 25