Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka i prosta w wykonaniu :-)
Ciasto szachownica, łatwe i pyszne
Składniki
- blaszka duża około 22x35
- BISZKOPT: -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju
- DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie
- -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta
- PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny
Składniki
- blaszka duża około 22x35
- BISZKOPT: -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju
- DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie
- -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta
- PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny

Etapy przygotowania
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza.

Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Ponczujemy je.

Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta.

Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków. Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki co najmniej na 3-4 godzinki, jest pyszne :-)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Wieprzowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 998

Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Pierogi
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65169
Ostatnio komentowane przepisy
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Wieprzowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 998

Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Pierogi
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65169



Składniki
- blaszka duża około 22x35
- BISZKOPT: -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju
- DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie
- -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta
- PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza.
Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Ponczujemy je.
Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta.
Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków. Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki co najmniej na 3-4 godzinki, jest pyszne :-)