Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe z malinami (leśny mech)

Ciasto szpinakowe z malinami (leśny mech)

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 281

Ciasto szpinakowe z malinami to świetne ciacho do kawki.

Składniki

  • 450 gramów mrożonego szpinaku,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • Masa malinowa
  • 300 gramów mrożonych malin,
  • 500 ml smietany 30 %,
  • 2 łyżki żelatyny.
  • Masa śmietanowa,
  • 250 ml śmietany 30 %,
  • 1 łyżka żelatyny.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto szpinakowe z malinami (leśny mech)

Przygotowanie

  1. Szpinak odmrażamy i odciskamy z wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy olej i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Mąkę i szpinak dodajem do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy.


  2. Maliny lekko rozmrażamy i rozgniatamy widelcem. 500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy maliny i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.


    Ciasto przekrajamy na 3 części. Wykładamy masę na spód ciasta, przykrywamy środkowym.

  3. 250 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy. Masę wlewamy na środkową część ciasta. Możemy ułożyć gdzieniegdzie maliny. Ostatnią część ciasta kruszymy i posypujemy masę śmietankową.


    Schładzamy w lodówce.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń