Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone i owocami

Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 3399

Dodano:

Odsłon: 2747

Ciasto szpinakowe można robić w różnych wersjach. Dzisiejszy szpinakowiec odpowiedni jest na sezon letni, bo możemy do niego użyć różnych owoców lata i będzie stanowił świetny deser, którym na pewno wszyscy będą zajadać z wielką przyjemnością. Ciasto nie wychodzi bardzo słodkie, więc to kolejna jego zaleta, a owoce w galaretce sprawiają, że jest trochę kwaskowaty. Owoców dodaję dużo, bo ciasto ma być mocno owocowe. W dzisiejszej wersji dałam owoce czerwone i ciemne.

Składniki

  • Na ciasto:
  • szklanka mąki ( pół na pół - krupczatka i typ 450 )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 220 gram mrożonego szpinaku
  • 130 ml oleju
  • Na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Na warstwę owocową:
  • 3-4 szklanki owoców
  • 2 czerwone galaretki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone i owocami

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, a następnie miksujemy przy pomocy blendera razem z olejem

  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich szpinak. Miksujemy do połączenia ( na mniejszych obrotach ), a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy na mniejszych obrotach aż do połączenia składników

  3. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka kwadratowa 25x25 cm )

  4. Ciasto wkładamy na ok 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i studzimy

  5. W czasie gdy ciasto się studzi przygotowujemy galaretkę: dwa opakowania galaretki zalewamy 500 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie chłodzimy.

  6. Następnie przygotowujemy masę: serek mascarpone łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem i ubijamy na gęsty krem. Pod koniec ubijania do masy dodajemy etapami wystudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 70 ml gorącej wody

  7. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy dokładnie na wystudzonym cieście dochodząc dokładnie do samych ścianek foremki, aby nie było miejsc, którymi mogłaby się zlać galaretka

  8. Ciasto wstawiamy na ok 1,5-2 godzin do lodówki

  9. Gdy ciasto chłodzi się , aby przyspieszyć tężenie galaretki można włożyć ją do lodówki, trzeba jednak sprawdzać co jakiś czas, aby uchwycić odpowiedni moment: musi zacząć już tężeć, ale musi być jeszcze w stanie płynnym

  10. Wymyte i osuszone owoce układamy na masie, po jej uprzednim schłodzeniu ( jak wyżej, ok 1,5-2 godz ), a następnie zalewamy je tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia,

  11. Do upieczenia tego ciasta użyłam foremki o wymiarach: 25x25 cm, z odpinaną obręczą, co bardzo ułatwia potem krojenie ciasta
    Do ciasta widocznego na zdjęciach użyłam 2 galaretek truskawkowych
    A owoce, których użyłam do ciasta to czarne czereśnie, maliny, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki i truskawki. Truskawki były mrożone, reszta owoców świeża

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń