Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tortowe-fantazyjne

Ciasto tortowe-fantazyjne

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6939

Dodano:

Odsłon: 714

Ciasto z porwanym biszkoptem, polanym czekoladową polewą.Ciasto z kremem budyniowym i polewą chałwową. Ciasto tortowe bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY : 2 x
  • -4 jaja -140 g. cukru -1 cukier waniliowy -70 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • BISZKOPT CIEMNY: 1x
  • -4 jaja -140 g. cukru -1 cukier waniliowy -70 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • NASĄCZENIE:
  • -1/3 szklanki mocnej,posłodzonej kawy
  • KREM BUDYNIOWY:
  • -3/4 l. mleka -2 budynie waniliowe
  • -4 łyżki cukru -1 masło (200 g.)
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -1 gorzka czekolada -3 łyżki pudru cukru -0,5 masła(100 g.)
  • POLEWA CHAŁWOWA:
  • -100 g. masła -0,5 szklanki cukru -4 łyżki mleka -200 g.chałwy
  • DO POSYPANIA:- mielone migdały
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki(30x40) z papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok.25 min.w 175 *.
    Pieczemy drugi taki sam,a trzeci z kakao.

  2. Jeden biszkopt biały nasączyć kawą, drugi porwać. Trzeci ciemny, to będzie góra.

  3. Biszkopt nasączony ułożyć do blaszki w której piekły się biszkopty. Blaszkę jednak wcześniej wyłożyć wyżej papierem.

  4. krem-Ugotować budyń. Schłodzić do letniego, często mieszając. Miękkie masło miksować, dodając po łyżce budyniu.Posmarować kremem biszkopt w blaszce.

  5. Rozrzucić porwany biszkopt

  6. polewa-Składniki rozpuścić na parze i polać porwany biszkopt.

  7. Przykryć ciemnym biszkoptem.

  8. polewa chałwowa-Do rondelka włożyć masło,cukier i mleko.Wymieszać i na małym ogniu,roztopić. Dodać pokruszoną chałwę i rozpuścić.Rozsmarować na biszkopcie.
    Zaraz posypać mielonymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń