Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia.

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 259

Dodano:

Odsłon: 207

Gdy truskawki mam ogólnodostępne trzeba ten czas wykorzystać dlatego dziś propozycja na ciasto truskawkowe. Szybkie w przygotowaniu i nie wymagające dużej ilości składników i w dodatku bez pieczenia. Truskawka i bita śmietana jak dla mnie to jedna z najlepszych par, a dziś dołożymy jeszcze białą czekoladę i wiórki kokosowe. Uwierzcie mi ciasto znika ze stołu jeszcze szybciej niż się przygotowuje

Składniki

  • Biszkopty około 200 g
  • Truskawki 500 g
  • Biała czekolada 200 g
  • Wiórki kokosowe 200 g
  • Śmietanka 30% 500 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia.

Przygotowanie

  1. Lubie zjeść dobre ciasto jednak nie koniecznie lubię je przygotowywać a zwłaszcza piec, dlatego też staram się pokazać Wam, że ciasto bez pieczenia może też być bardzo smaczne ale i szybkie wykonaniu. Zaczynamy

  2. Przygotowanie naszego ciasta zaczniemy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie pozostawiamy aby przestygła. W tym czasie myjemy nasze truskawki i przekrajmy na pół.



    Gdy truskawki mamy gotowe a nasza czekolada jeszcze stygnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno ( jeżeli ktoś preferuje bardzo słodkie ciasta to tutaj jest moment, w którym może dodać cukier ). Gdy mamy już ubitą śmietankę dodajemy porcjami do niej przestudzoną białą czekoladę ciągle mieszając. Następnie do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.

    Zostały Nam dwie najważniejsze czynności, układanie i schładzanie

  3. Na dnie tortownicy układamy pierwszą warstwę biszkoptów ( będą dwie warstwy). Następnie wykładamy 1/3 część przygotowanej masy i dokładnie rozprowadzamy po całym spodzie. Na masę układamy nasze truskawki a na nie drugą część masy. I powtarzamy czynności czyli ponownie układamy biszkopty i masę a na samą górę resztę truskawek.

    Teraz nasze ciasto truskawkowe przekładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum 3 godziny a najlepiej całą noc. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń