Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane na oleju z owocami

Ciasto ucierane na oleju z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 3399

Dodano:

Odsłon: 5015

Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnych owoców sezonowych. Ja użyłam borówki amerykańskie. Wykonanie trwa na prawdę chwilkę, a ciasto jest bardzo smaczne. Owoce ożywiają smak i nadają ciastu więcej wilgotności, choć wcale nie jest suche samo w sobie.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16g cukru waniliowego ( jedna mała torebka )
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki owoców
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto ucierane na oleju z owocami

Przygotowanie

  1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę

  2. Do utartych jajek dodajemy partiami wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i olej. Dokładnie mieszamy na wolniejszych obrotach

  3. Ciasto wylewamy do formy ( u mnie okrągła o średnicy 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami ( u mnie borówka amerykańska )

  4. Pieczemy przez ok 55 min w temperaturze 180 stopni na ustawieniu góra- dół

  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń