Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z malinami to dokładnie to, czego potrzebujesz do popołudniowej herbaty – słodki smak, wilgotne wnętrze i obłędny zapach malin. Do przygotowania ciasta możesz użyć świeżych lub mrożonych owoców, chociaż sprawdzi się także konfitura. Smak podkreśli odrobina cytryny.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Foremkę keksówkę wysmaruj masłem lub oliwą i wysyp bułką tartą. Możesz użyć także papieru do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Maliny obtocz w mące ziemniaczanej. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem. Po czym dodaj jajka, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Połącz wszystko na gładki krem.
Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę, zaczynając i kończąc na mącznej mieszance. Wyłącz mikser, wsyp do ciasta maliny i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto do foremki, wyrównaj i włóż do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Ciasto możesz także upiec w podłużnym prodiżu.
Ciasto wystudź, wyjmij z foremki, oprósz cukrem pudrem i udekoruj malinami.