Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do połowy czerwca. To właśnie w tym okresie warto sięgnąć po to warzywo i przygotować z jego udziałem pyszne ciasta, lemoniady lub kompoty. Poniżej przestawiam Wam mój ulubiony przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Jest bardzo proste do wykonania, dlatego nikomu nie powinno przysporzyć trudności. Przepis powtarzam bardzo często. Zamiast rabarbaru możecie wykorzystać sezonowe owoce.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47634
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165266
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 343
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47634
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165266
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 343
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Składniki
Rabarbar umyj i pokrój na 1,5-2 cm paski.
Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj olej i maślankę. Składniki wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche składniki. Ciasto delikatnie wymieszaj szpatułką (ciasto nie powinno mieć grudek).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na górze ułóż pokrojony rabarbar.
Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier i masło. Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
Ciasto ucierane z rabarbarem posyp obficie kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) na około godzinę. Piecz do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed podaniem wypiek możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!