Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto maślane i pulchne. Idealnie pasują do niego kwaskowe śliwki i chrupiąca kruszonka. Do kawy w sam raz!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2552
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2552
Składniki
UWAGA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc grudki. Kruszonkę odstawiamy na bok. Do miski wkładamy masło oraz cukier i ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę. Kiedy cukier i masło się połączą, to dodajemy po kolei jajka dalej ucierając. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę z proszkiem mieszamy w oddzielnej misce i przesiewamy do masy maślanej. Dodajemy również mleko i śmietanę. Wszystko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Na powierzchni układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość obsypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.