Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto waniliowo-migdałowe.

Przepis dnia 2019-09-18
Ciasto waniliowo-migdałowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15283

Dodano:

Odsłon: 2591

Smaczne i aromatyczne ciasto ,serdecznie polecam:)

Składniki

  • 3 szkl.mąki tortowej
  • 5 jajek
  • olejek waniliowy i migdałowy
  • masło 200g
  • pr.do pieczenia 2 łyżeczki
  • 1szkl.cukru
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
  • 1 szkl.mleka
  • sok z 1/2 cytryny oraz starta skórka
  • Cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Utrzeć cukier z masłem na puch.Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
    Kiedy mamy już masę utartą dodać mąkę przesianą z pr.do pieczenia.

    Wlać mleko i zmiksować.

    Ciasto podzielić na dwie części.
    Do jasnej dodać olejek waniliowy,sok z 1/2 cytryny oraz startą skórkę z cytryny i zmiksować.

    Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.


    Drugą połowę ciasta zmiksować z dwoma łyżkami kakao,olejkiem migdałowym i dżemem wiśniowym ,wyłożyć na jasne ciasto.
    Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać troszkę mleka.


    Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180st,i piec góra-dół do suchego patyczka około 50min.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń