Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się, jakie ciasta na Wielkanoc przygotować? Do wyboru masz naprawdę wiele przepisów na tradycyjne i nowoczesne wypieki. Jeśli jednak chcesz przyrządzić coś szybkiego, a jednocześnie pysznego, postaw na ciasta na Wielkanoc bez pieczenia.
Ciasto na zimno na Wielkanoc nie tylko oszczędza czas spędzony w kuchni, ale też budżet domowy. Nie trzeba uruchamiać piekarnika i zużywać tak dużo prądu. Dodatkowo większość przepisów bazuje na łatwo dostępnych składnikach, które większość cukierników amatorów ma w swoim domu.
Jakie ciasto bez pieczenia można przyrządzić na Wielkanoc? Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju serniki na zimno. Na święta szczególną sympatią cieszą się te cytrusowe (np. sernik cytrynowy na zimno), które pasują do pozostałych, znajdujących się na stole deserów. Nie wszyscy wiedzą, że można też zrobić babkę wielkanocną bez pieczenia, choć ta będzie się mocno różnić od tradycyjnej piaskowej czy marmurkowej. Powstaje na bazie śmietanki i galaretek, a w jej środku znajdują się pokrojone owoce.
Istnieje znacznie więcej prostych ciast wielkanocnych, w których znajduje się np. masa kajmakowa czy krem kokosowy. Ciasta wielkanocne bez pieczenia mogą mieć różne smaki i bazować na wielu składnikach, dlatego to już od ciebie zależy, na które się zdecydujesz.
Jednym z przykładów ciast bez pieczenia na Wielkanoc jest ciasto z kremem budyniowym. Robi się je naprawdę prosto, mimo że na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo efektownie. Choć jest kilkuwarstwowe, to każdą z mas przyrządza się ekspresowo.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Na początku musisz przygotować domowy budyń waniliowy. Po prostu zmieszasz ze sobą składniki, które zgęstnieją podczas gotowania. Dodasz do niej tylko utarte masło, które po połączeniu z chłodnym budyniem stworzy pyszną masę. Drugim kremem, nadającym deserowi więcej lekkości i puszystości, jest masa śmietankowa. To połączenie 30 proc. kremówki z cukrem pudrem i utwardzaczem. Pomiędzy warstwami znajdzie się pyszny dżem malinowy lub z czarnej porzeczki - według twojej preferencji.
Spód tego ciasta wielkanocnego bez pieczenia to nic innego jak klasyczne herbatniki. Będą znajdowały się na dole i na górze deseru. Gdy nieco stężeje w lodówce, będzie się nim można zajadać.
Blacha do pieczenia 25 x 35 cm, mikser
Przepis na to ciasto jest na tyle uniwersalny, że możesz eksperymentować i zmieniać niektóre ze składników. Jeśli jesteś miłośnikiem czekoladowych ciasteczek, wymień klasyczne herbatniki na te kakaowe. Nie przepadasz za dżemem malinowym? Nic straconego, zawsze możesz wymienić go na ten z czarnych porzeczek, wiśni, truskawek albo nawet brzoskwiń. Jeśli chcesz, żeby ciasto wielkanocne bez pieczenia było nieco bardziej orzeźwiające, do bitej śmietany dodaj nieco skórki z cytryny. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś z wierzchu polał je schłodzoną czekoladą lub lukrem pomarańczowym - zamiast używać cukru pudru. Możesz też oprószyć je kakao.
Jak zmienić ten deser w zupełnie inny, korzystając z dokładnie tej samej receptury? Herbatniki zamień na te o smaku czekoladowym. Do masy budyniowej dodaj 1,5 łyżki kakao, aby powstał krem czekoladowy. Kup też konfiturę wiśniową z kawałkami owoców. Bitą śmietanę przygotuj tradycyjnie. Na spodzie ułóż ciastka, przełóż budyniem, konfiturą, bitą śmietaną i znowu herbatnikami. Włóż do lodówki, aby stężało i z wierzchu oprósz cukrem pudrem. Takie ciasto wielkanocne bez pieczenia z czekoladą i wiśniami to obłędna propozycja dla miłośników słodkości.
Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 625
Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 625
Składniki
Przygotuj masę budyniową. Do miski wlej 200 ml mleka, wsyp cukier, cukier wanilinowy, mąkę i wbij żółtka. Zmiksuj do połączenia składników. W rondelku gotuj pozostałą część mleka (800 ml), mieszając. Do prawie wrzącego wlej wcześniej przygotowaną miksturę. Cały czas mieszaj, aby budyń się nie przypalił. Z czasem powinien zgęstnieć. Odstaw do wystygnięcia.
Formę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułóż warstwę herbatników.
Miękkie masło utrzyj na jasny puch w czystym naczyniu. Dodawaj do niego po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Dokładnie zmiksuj do połączenia w jednolitą masę. Wyłóż ją na herbatniki - równiemiernie rozprowadź. Włóż do lodówki na 30 minut, żeby masa nieco stężała.
Wyjmij formę i na wierzchu masy budyniowej wyłóż dżem owocowy. Wyrównaj.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Przełóż na wierzch ciasta wielkanocnego bez pieczenia. Wyrównaj.
Nałóż warstwę herbatników, delikatnie dociskając je do masy śmietankowej. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby stężało.
Przed podaniem oprósz lekko cukrem pudrem lub udekoruj chłodną polewą czekoladową.