Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto łatwe do zrobienia. Dzięki czarnej porzeczce ciasto ma wyjątkowy smak. I ten domowy budyń jest najlepszy.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1148
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13186
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1148
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13186
Składniki
Budyń: Jajka utrzeć na kogla- mogla z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleko wlać kogla-mogla. Gotować i mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń przestudzić. Ciasto: Masło spienić tzn. dobrze utrzeć. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać jajka i ucierać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i mleko w którym wcześniej była rozpuszczona soda. Dodać dżem z czarnej porzeczki.Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wyrównać. Ciepły, ale nie gorący budyń wyłożyć na środek ciasta. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Ciasto wystudzić. Czekoladę deserową połamać i włożyć do torebki foliowej, i dodać mleko. Torebkę zanurzyć w ciepłej wodzie. Czekoladę i mleko pomasować palcami aż się połączą. Ściąć rożek torebki i udekorować ciasto. Tak samo postąpić z czekoladą białą i mleczną. Smacznego.