Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wuzetka

Ciasto wuzetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 591

Dodano:

Odsłon: 7804

Ciasto wuzetka

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 5 jajek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 400g bitej śmietany
  • 2 op. śmietan fix
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Kilka łyżeczek dżemu np. wiśniowego
  • Do nasączenia kilka łyżek herbaty
  • Polewa czekoladowa:
  • 50g masła
  • 25g kakao
  • 60g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Do posypania wiórki kokosowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto wuzetka

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając.
    Do powstałej masy partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 st. przez ok 35 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto upuścić w formie z ok 30cm na podłogę. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.
    Bitą śmietanę ubić mikserem, dodać śmietanfix i cukier.
    Przygotować polewę czekoladową: masło roztopić w garnku, zdjąć z ognia, dodać cukier, kakao i mleko, dobrze wymieszać.
    Oba blaty nasączyć przygotowaną wcześniej i wystudzoną herbatą. Dolny biszkopt posmarować dżemem, na to delikatnie wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim blatem, polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń