Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 289
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104582
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9092
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 289
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104582
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 353
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9092
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Do powstałej masy partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 st. przez ok 35 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto upuścić w formie z ok 30cm na podłogę. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. Bitą śmietanę ubić mikserem, dodać śmietanfix i cukier. Przygotować polewę czekoladową: masło roztopić w garnku, zdjąć z ognia, dodać cukier, kakao i mleko, dobrze wymieszać. Oba blaty nasączyć przygotowaną wcześniej i wystudzoną herbatą. Dolny biszkopt posmarować dżemem, na to delikatnie wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim blatem, polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.