Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z ananasem i czekoladą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wsyp mąkę ziemniaczaną, zalej wrzącym mlekiem i gotuj chwilę, aż budyń zgęstnieje. Odstaw, aby całkowicie ostygł.
Masło zmiksuj na puszysty, biały krem. Miksując, dodawaj po łyżce budyniu. Podziel krem na dwie części. Przełóż do miseczek.
Do jednej części wlej sok z cytryny, połowę płatków migdałowych oraz rodzynek i wymieszaj. Do drugiej części wsyp kakao, pozostałe płatki migdałowe, rodzynki, drobno pokrojoną czekoladę. Wlej alkohol, wymieszaj.
„Delicje” rozłóż na dnie formy. Pokryj je ciemnym kremem. Na wierzch połóż jasny krem. Na nim rozłóż odsączone ananasy. Dowolną galaretkę (pomarańczową, cytrynową, ananasową) rozpuść w połowie ilości wody. Kiedy zacznie tężeć, polej wierzch ciasta. Dobrze schłodź.
Przepis przysłała Urszula Świeca z Hrubieszowa
Porcje: 20. Przygot.: 80 min. Cena: 1,60 zł. Kalorie: 259.Źródło: Bella Relaks