Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto dla gości.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24953
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24953
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Składniki
Blaszkę do pieczenia (25 x 34 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Żółtka ubijamy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy do białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Masę wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Odlewamy sok z ananasa, zagotowujemy go i mieszamy z dwoma galaretkami cytrynowymi. Odstawiamy do stężenia. Na biszkopcie układamy odsączone krążki ananasa. Zalewamy krzepnącą galaretką cytrynową. Pozostawiamy do wychłodzenia.
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy galaretki zaczynają tężeć, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
Posypujemy kandyzowanymi owocami i kawałkami czekolady i zostawiamy do schłodzenia na około 3 godziny.