Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z ananasem i pianką serową

Ciasto z ananasem i pianką serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 365

Dodano:

Odsłon: 358

Lekkie ciasto dla gości.

Składniki

  • Na biszkopt
  • Jajka (średnie) - 4 szt.
  • Cukier - 16 dag
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Pozostałe:
  • Ananas z puszki - 1 puszka (385 g)
  • Galaretki cytrynowe - 2 szt.
  • Galaretki pomarańczowe - 2 szt.
  • Śmietanka 30% - 330 ml
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Kandyzowane owoce ananasa
  • 2 kratki czekolady gorzkiej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę do pieczenia (25 x 34 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Żółtka ubijamy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy do białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Masę wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.

  3. Odlewamy sok z ananasa, zagotowujemy go i mieszamy z dwoma galaretkami cytrynowymi. Odstawiamy do stężenia. Na biszkopcie układamy odsączone krążki ananasa. Zalewamy krzepnącą galaretką cytrynową. Pozostawiamy do wychłodzenia.

  4. 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy galaretki zaczynają tężeć, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.

  5. Posypujemy kandyzowanymi owocami i kawałkami czekolady i zostawiamy do schłodzenia na około 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń