Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z bakaliami.

Ciasto z bakaliami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1158

Dodano:

Odsłon: 24693

Naprawdę polecam jest pyszne!!!

Składniki

  • Ciasto:mąka pszenna, niecałe 3szkl.
  • margaryna, 1szt
  • żółtka, 4szt.
  • cukier puder, 8łyżek
  • śmietana, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Na masę budyniową:mleko, 2 szkl.
  • masło, 200g.
  • żółtko, 3szt.
  • cukier waniliowy, 1szt.(16g.)
  • cukier, 5łyżek
  • mąka ziemniaczana, 2łyżki
  • Mąka pszenna, 2łyżki
  • Ponadto:bakalie, orzechy,migdały,rodzynki
  • dżem pożeczkowy lub powidło, 1słoik
  • białka, 4szt.
  • cukier wanil., 1opakowanie(16g.)
  • cukier kryształ, 4łyżki
  • papier do pieczenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z bakaliami.

Przygotowanie

  1. Ciasto:Wszystkie składniki połączyć,wyrobić ciasto,podzielić na dwie części.

  2. Masa budyniowa:W 1/2szkl mleka roztrzepać żółtka i mąkę.Resztę mleka zagotować z cukrami.Wlać mleko z żółtkami i zagotować.Masło ucierać mikserem i dodawać stopniowo ostudzony budyń.

  3. Wykonanie całego ciasta:Ciasta rozłożyć na dwóch,wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25x40cm.Białka ubić z cukrem.Ciasta posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami.Piec ok.30min w temperaturze 180stopni.Płaty ciasta przełożyć kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń