Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22702
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4814
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45162
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22702
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4814
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45162
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Składniki
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
A następnie wsypujemy do masy i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pianę wylewamy na ciasto.
Na pianę wykładamy płatki migdałowe.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu zostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Borówki płuczemy i odstawiamy do osuszenia. Żelatynę moczymy w wodzie. Potem rozprowadzamy ją w soku pomarańczowym lekko podgrzewając . Podgrzany sok odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy tężejący sok pomarańczowy i osuszone borówki. Wszystko ubijamy mikserem do połączenia się składników.
Upieczone wystudzone ciasto dzielimy na pół, a połowę dzielimy jeszcze na 10 prostokątów jak na zdjęciu poniżej.
Na całą połowę ciasta nakładamy krem.
Na kremie układamy kawałki ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd