Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami.
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 186
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1157
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 371
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 186
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1157
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 371
Składniki
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
A następnie wsypujemy do masy i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pianę wylewamy na ciasto.
Na pianę wykładamy płatki migdałowe.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu zostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Borówki płuczemy i odstawiamy do osuszenia. Żelatynę moczymy w wodzie. Potem rozprowadzamy ją w soku pomarańczowym lekko podgrzewając . Podgrzany sok odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy tężejący sok pomarańczowy i osuszone borówki. Wszystko ubijamy mikserem do połączenia się składników.
Upieczone wystudzone ciasto dzielimy na pół, a połowę dzielimy jeszcze na 10 prostokątów jak na zdjęciu poniżej.
Na całą połowę ciasta nakładamy krem.
Na kremie układamy kawałki ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd
Przepisy Desery
Desery
Mazurek Wielkanocny
Desery
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Desery
Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem
Desery
Najlepsze ptysie z kremem ajerkoniakowym
Mazurek Wielkanocny
Mazurek Wielkanocny to tradycyjne ciasto którego nie może zabraknąć na Wielka...
Odsłon: 54
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto bez miksera z jabłkami i budyniem zapraszam po przepis
Odsłon: 480