Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z bezami i borówkami

Ciasto z bezami i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1260

Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 5 czubatych łyżek mąki tortowej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • Polewa białkowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • Krem:
  • 2 pojemniki śmietany kremówki (każdy po 250 dag)
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania.

  2. Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.

  3. A następnie wsypujemy do masy i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

  4. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni.

  5. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pianę wylewamy na ciasto.

  6. Na pianę wykładamy płatki migdałowe.

  7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu zostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

  8. Borówki płuczemy i odstawiamy do osuszenia. Żelatynę moczymy w wodzie. Potem rozprowadzamy ją w soku pomarańczowym lekko podgrzewając . Podgrzany sok odstawiamy do wystygnięcia.

  9. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy tężejący sok pomarańczowy i osuszone borówki. Wszystko ubijamy mikserem do połączenia się składników.

  10. Upieczone wystudzone ciasto dzielimy na pół, a połowę dzielimy jeszcze na 10 prostokątów jak na zdjęciu poniżej.

  11. Na całą połowę ciasta nakładamy krem.

  12. Na kremie układamy kawałki ciasta.

  13. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego !!!

  14. ;-D

  15. ;-)))

  16. ;-Dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń