Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perfekcyjne ciasto z dyni to obowiązkowa pozycja do przygotowania z okazji rozpoczęcia sezonu dyniowego. Z pewnością zrobi również furorę na Halloween. Kruche, maślane ciasto z gładkim i aromatycznym nadzieniem to połączenie idealne!
Składniki
Przygotuj puree dyniowe. Dynię umyj i wydrąż pestki. Pokrój ją na mniejsze kawałki razem ze skórą. Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz dynię na papierze przez ok. 35 minut lub do jej miękkości. Wyjmij i całkowicie ostudź. Wyjmij miąższ łyżką i zblenduj go blenderem na gładkie puree. Możesz też dodać niewielką ilość skórki hokkaido – zapewni ona bardziej aromatyczny smak. Puree z dyni przełóż do garnka i zagotuj na małym ogniu. Trzymaj na palniku do odparowania nadmiaru wody. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Zdejmij puree z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Przygotuj spód. Do miski wsyp mąkę, cukier, cynamon i sól. Przemieszaj składniki. Dodaj posiekane w drobną kostkę masło i wyrób rękoma lub za pomocą robota kuchennego. Dolewaj po łyżce wody, cały czas zagniatając. Dolej jej tyle, by ciasto połączyło się w spójną kulę. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 28 cm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm, wykładając brzegi i w razie potrzeby zawijając je do wewnątrz. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach. Formę wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Wyjmij je i przykryj pergaminem. Wsyp do środka ryż, fasolę lub soczewicę, które docisną ciasto do krawędzi. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Piecz spód przez 20 minut, a następnie wyjmij pergamin ze wsadem. Włóż formę ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj nadzienie dyniowe. Wymieszaj oba rodzaje cukru, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i jajka do połączenia. Dodaj wanilię, śmietanę i 420 g puree z dyni przygotowanego wcześniej. Ponownie wymieszaj. Wlej nadzienie do upieczonego wcześniej spodu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 50 minut lub do momentu, kiedy brzegi ciasta zaczną się nadymać, ale środek dalej pozostanie lekko chwiejny.
Wyjmij ciasto z dyni z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej. Włóż je do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Ciasto podawaj na zimno, udekorowane bitą śmietaną i posypane cynamonem.