Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z dynią

Ciasto z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 7615

Dodano:

Odsłon: 7236

Prawdziwie jesienne ciasto w smaku przypomina piernik. Pachnie przyprawami, jest wilgotne i pyszne.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 300 g, cukru
  • 400 g. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 6 jaj (M)
  • 1 łyżka czarnego kakao lub 2 kopiate łyżki innego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startych goździków
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z dynią

Przygotowanie

  1. Składniki na tortownicę 22 cm.

    Dynię zetrzeć, odstawić i odcisnąć sok.
    W jednym naczyniu mieszamy suche składniki - cukier, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sodę i kakao.
    W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki-jaja, olej.

    Dno formy do pieczenia wykładamy od spodu papierem. Wylewamy surowe ciasto, następnie wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika. Pieczemy opcja dół 50 minut w 150* C


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń