Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z gruszkami

Przepis dnia 2020-09-20
Ciasto z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 321

Dodano:

Odsłon: 6765

Przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser.

Składniki

  • 600 g gruszek
  • 300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 4 jajka (rozm. L)
  • 150 g cukru
  • 190 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 4,5 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z gruszkami

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do naczynia przekładamy margarynę lub masło w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i dalej miksujemy do połączenia się składników.

  2. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy stopniowo do masy i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na pół wyciągamy gniazdo z nasionami i kroimy w paski. Gotową masę przelewamy do tortownicy a na wierzch wciskamy pokrojone plastry gruszek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 1 godzinę

  4. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń