Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne i słodkie ciasto jabłkowe przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową z chrupiącą, cukrową skorupką
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44929
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 748
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44929
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 748
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jabłka kaktus obiera i kroi w kostkę – pedantycznie, dość drobną. Skrapiam je sokiem z cytryny, mieszam i odstawiam na bok. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z cynamonem i gałką muszkatołową.
Białka jaj oddzielam od żółtek. Masło ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaję żółtka i ciągle ucieram. Dodaję mleko. Łączę. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję łyżka po łyżce cukru pudru, ciągle ubijając. Biję do momentu, aż piana będzie lśniąca. Stopniowo dodaję masę maślano-żółtkową i ubijam do połączenia na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodaję mąkę z przyprawami i mieszam łyżką do połączenia. Na koniec dokładam jabłka i mieszam. Masę przekładam do formy. Posypuję brązowym cukrem i cynamonem. Piekę około 45-55 minut /do suchego patyczka– chyba, że wbijemy go w jabłko, i zeskorupienia cukru na powierzchni/.