Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne i słodkie ciasto jabłkowe przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową z chrupiącą, cukrową skorupką
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 411
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1979
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3945
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3847
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 411
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1979
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3945
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3847
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jabłka kaktus obiera i kroi w kostkę – pedantycznie, dość drobną. Skrapiam je sokiem z cytryny, mieszam i odstawiam na bok. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z cynamonem i gałką muszkatołową.
Białka jaj oddzielam od żółtek. Masło ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaję żółtka i ciągle ucieram. Dodaję mleko. Łączę. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję łyżka po łyżce cukru pudru, ciągle ubijając. Biję do momentu, aż piana będzie lśniąca. Stopniowo dodaję masę maślano-żółtkową i ubijam do połączenia na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodaję mąkę z przyprawami i mieszam łyżką do połączenia. Na koniec dokładam jabłka i mieszam. Masę przekładam do formy. Posypuję brązowym cukrem i cynamonem. Piekę około 45-55 minut /do suchego patyczka– chyba, że wbijemy go w jabłko, i zeskorupienia cukru na powierzchni/.