Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z jabłkami i cynamonem

ciasto z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2716

Dodano:

Odsłon: 2357

pyszne i słodkie ciasto jabłkowe przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową z chrupiącą, cukrową skorupką

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 120 ml mleka pełnotłustego
  • 3 duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • cukier brązowy i cynamon na posypkę
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto z jabłkami i cynamonem

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą.

    Jabłka kaktus obiera i kroi w kostkę – pedantycznie, dość drobną. Skrapiam je sokiem z cytryny, mieszam i odstawiam na bok.

    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z cynamonem i gałką muszkatołową.

  2. Białka jaj oddzielam od żółtek. Masło ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaję żółtka i ciągle ucieram. Dodaję mleko. Łączę. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję łyżka po łyżce cukru pudru, ciągle ubijając. Biję do momentu, aż piana będzie lśniąca. Stopniowo dodaję masę maślano-żółtkową i ubijam do połączenia na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodaję mąkę z przyprawami i mieszam łyżką do połączenia. Na koniec dokładam jabłka i mieszam. Masę przekładam do formy. Posypuję brązowym cukrem i cynamonem. Piekę około 45-55 minut /do suchego patyczka– chyba, że wbijemy go w jabłko, i zeskorupienia cukru na powierzchni/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń