Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na ciasto z jabłkami, kremem śmietankowym i galaretką.
Kaczka w majeranku i jabłkach. Najlepsze będą jabłka odmiany Szara Reneta.
Odsłon: 2741
Proste w przygotowaniu, bezglutenowe ciasto, które posmakuje wszystkim. Przep...
Odsłon: 4577
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 275
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 275
Składniki
Biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie lekka piana wsypujemy stopniowo cukier, oraz wanilię w proszku (lub cukier waniliowy). Ubijamy na sztywną pianę. Czas ubijania piany od początku to około 12 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po jednym. miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Ostudzony biszkopt nasączamy ponczem.
Masa Jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy cynamon. Dusimy na średnim ogniu ciągle mieszając około 30min. Po tym czasie blendujemy jabłka na mus (można pominąć ten krok i pozostawić jabłka w kawałach) Do musu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Ciepłą masę jabłkową przelewamy na wystudzony biszkopt w foremce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Bita śmietana. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy galaretkę na kawałki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofali lub w garnuszku na małym ogniu, aby się rozpuściła. Następnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę bardzo dobrze schłodzoną ubijamy dodając aromat waniliowy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojona w kawałki galaretkę. Wszystko razem krótko mieszamy szpatułką i przekładamy na stężały mus jabłkowy. Wstawiamy do lodówki.
Dekoracja. Żółte galaretki ananasowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na stężałą bitą śmietanę w foremce. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach jak wszystkie smaki się przejdą.
Przepisy Desery
Desery
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Desery
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Desery
Ciasto wielkanocne - baranek
Desery
Słoneczne tartelki z nutą egzotyczną
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Zapraszam na babkę cytrynową, prostą, ekspresową. Całe jajka z cukrem, olejem...
Odsłon: 74
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 63