Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i pianką

Przepis dnia 2018-11-10
Ciasto z jabłkami i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 7380

Dodano:

Odsłon: 5004

Sezonowa pychotka :)

Składniki

  • Ciasto;
  • 200 g. masła, 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jaja, 1/2 szklanki cukru
  • Kruszonka;
  • 1/4 ciasta, łyżka kakao
  • Dodatkowo;
  • 1 kg jabłek cynamon
  • Piana z białek;
  • 4 białka 1/4 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z jabłkami i pianką

Przygotowanie

  1. Składniki na blaszkę 25/25 z wysokimi bokami.

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy na pianę. Do żółtek dodajemy cukier, roztopione zimne masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Składniki zagniatamy rękoma w misce, aż powstanie zbita jednolita masa. Trwa to ok. pięć minut. Ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1/4.
    1/4 ciasta ponownie zagniatamy z kakaem, owijamy we folię i umieszczamy w zamrażalniku. Odkładamy na kruszonkę.

    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wykładamy na papier, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut 180*

    Na upieczony spód kładziemy jabłka wymieszane z cynamonem, pianę powstałą po ubiciu białek z cukrem, oraz startą na tarce kruszonkę.

    Ponownie ciasto umieszczamy w piekarniki i pieczemy 40 minut w 170* opcja ''dół''.

    Smacznego.

  2. Ciasto rozpływa się w ustach, jest aromatyczne i smaczne. Bardzo łatwe w zrobieniu.
    Jabłek nie musimy smażyć, wystarczy, że pokroimy je na kawałki lub ćwiartki. Po upieczeniu są miękkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń