Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowa pychotka :)
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 43
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 528
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 211
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 327
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 92
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 43
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 528
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 211
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 327
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 92
Składniki
Składniki na blaszkę 25/25 z wysokimi bokami. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy na pianę. Do żółtek dodajemy cukier, roztopione zimne masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Składniki zagniatamy rękoma w misce, aż powstanie zbita jednolita masa. Trwa to ok. pięć minut. Ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1/4. 1/4 ciasta ponownie zagniatamy z kakaem, owijamy we folię i umieszczamy w zamrażalniku. Odkładamy na kruszonkę. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wykładamy na papier, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut 180* Na upieczony spód kładziemy jabłka wymieszane z cynamonem, pianę powstałą po ubiciu białek z cukrem, oraz startą na tarce kruszonkę. Ponownie ciasto umieszczamy w piekarniki i pieczemy 40 minut w 170* opcja ''dół''. Smacznego.
Ciasto rozpływa się w ustach, jest aromatyczne i smaczne. Bardzo łatwe w zrobieniu. Jabłek nie musimy smażyć, wystarczy, że pokroimy je na kawałki lub ćwiartki. Po upieczeniu są miękkie.