Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami, żurawiną i budyniem

Ciasto z jabłkami, żurawiną i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 544 Ocena: 7396

Dodano:

Odsłon: 10791

Zmodyfikowałam moje kiedyś dodane takie ciasto. To wymagało więcej pracy, ale wyszło dużo pyszniejsze i wyższe.

Składniki

  • CIASTO: -300 g. masła -3 jajka -150 g. cukru
  • -1 cukier waniliowy -600 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • -2 kg. jabłek w plasterkach -opcjonalnie cukier
  • -1 śmietankowy budyń -2 galaretki agrestowe -200 g. suszonej żurawiny
  • MASA BUDYNIOWA: -1,5 l. mleka
  • -4 budynie waniliowe -6 łyżek cukru -100 g. masła
  • LUKIER CYTRYNOWY: -100 g. cukru pudru
  • -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego -gorąca woda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować. Odłożyć mniej niż połowę ciasta i włożyć do lodówki, będzie to kruszonka.Resztę poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.

  2. Podpiec 15 min. w 175 *C. Odstawić do przestygnięcia.

  3. owoce-Jabłka, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.

  4. Jabłka pogotować z cukrem,często mieszając. Budyń rozmieszać z paroma łyżkami wody i wlać do jabłek. Wymieszać, trochę pogotować i dodać suche galaretki. Odstawić i wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Trochę przestudzić i rozprowadzić na podpieczonym cieście.

  5. budyń- Suche budynie rozmieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i ciepły wylać na jabłka.

  6. kruszonka-Pozostałe ciasto rozkruszyć na masie budyniowej.

  7. Piec 50-60 min. w 175 *C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia.

  8. lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą gęstszą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń