Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 1173

Ciasto podobne w smaku do biszkoptowego do którego nadają się inne owoce jak maliny, porzeczki czy jagody. Szybkie i łatwe do zrobienia i upieczenia. Jest mięciutkie, w którym słodko waniliowy smak ciasta miesza się z lekko kwaskowatym smakiem owoców. Dobre jest podane z bitą śmietaną

Składniki

  • 6 jajek
  • 400 g jeżyn (owoce mrożone należy rozmrozić)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła albo margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru do posypania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z jeżynami

Przygotowanie

  1. Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
    Gdy jest dobrze utarte, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
    Wsypać przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia
    Wlać śmietankę.
    Wymieszać wszystko razem.

  2. Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, albo posmarować margaryną.
    Ciasto przełożyć na papier, wyrównać i układać gęsto owoce lekko wciskając je w ciasto.
    Piec w temperaturze 175ºC przez około 30- 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Lekko przestudzić i posypać z wierzchu cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń