Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne puszyste ciasto biszkoptowe przełożone smacznym kremem budyniowym. Biszkopt przygotowałam w dwóch standardowych formach do babki ale można w tradycyjnej prostokątnej blaszce do ciasta.
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 26
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 637
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 26
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 637
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonych, oprószonych bułką tartą form do babki. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45-50 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc. Krem: proszek budyniowy mieszamy z przesianą przez sito mąką a następnie dodajemy do 3/4 szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy się zagotuje wlewamy mieszankę mleka z budyniem i mąką i gotujemy jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z żółtkami dodając po łyżce zimnego budyniu i aromat. Ucieramy na gładką masę. Każdy biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Obydwa biszkopty przygotowujemy tak samo:pierwszy blat smarujemy białym kremem i przykrywamy drugim blatem. Do reszty kremu dodajemy kakao i mieszamy. Połowę masy rozsmarowujemy na drugim blacie, przykrywamy trzecim i dekorujemy resztą kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny do stężenia masy.