Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne puszyste ciasto biszkoptowe przełożone smacznym kremem budyniowym. Biszkopt przygotowałam w dwóch standardowych formach do babki ale można w tradycyjnej prostokątnej blaszce do ciasta.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonych, oprószonych bułką tartą form do babki. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45-50 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc. Krem: proszek budyniowy mieszamy z przesianą przez sito mąką a następnie dodajemy do 3/4 szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy się zagotuje wlewamy mieszankę mleka z budyniem i mąką i gotujemy jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z żółtkami dodając po łyżce zimnego budyniu i aromat. Ucieramy na gładką masę. Każdy biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Obydwa biszkopty przygotowujemy tak samo:pierwszy blat smarujemy białym kremem i przykrywamy drugim blatem. Do reszty kremu dodajemy kakao i mieszamy. Połowę masy rozsmarowujemy na drugim blacie, przykrywamy trzecim i dekorujemy resztą kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny do stężenia masy.