Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem

Ciasto z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 4985

Dodano:

Odsłon: 495

Pyszne puszyste ciasto biszkoptowe przełożone smacznym kremem budyniowym. Biszkopt przygotowałam w dwóch standardowych formach do babki ale można w tradycyjnej prostokątnej blaszce do ciasta.

Składniki

  • biszkopt:
  • cukier 1 szkl
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajka 6 szt
  • budyń czekoladowy 1 op
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • krem:
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 400 ml
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 1 op
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • żółtka 2 szt
  • kakao 1 łyżka
  • aromat waniliowy 5 kropli
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z kremem

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonych, oprószonych bułką tartą form do babki. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45-50 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc.
    Krem: proszek budyniowy mieszamy z przesianą przez sito mąką a następnie dodajemy do 3/4 szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy się zagotuje wlewamy mieszankę mleka z budyniem i mąką i gotujemy jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Miękkie masło ucieramy z żółtkami dodając po łyżce zimnego budyniu i aromat. Ucieramy na gładką masę.
    Każdy biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Obydwa biszkopty przygotowujemy tak samo:pierwszy blat smarujemy białym kremem i przykrywamy drugim blatem. Do reszty kremu dodajemy kakao i mieszamy. Połowę masy rozsmarowujemy na drugim blacie, przykrywamy trzecim i dekorujemy resztą kremu.
    Ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny do stężenia masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń