Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem śmietankowo-budyniowym i borówką amerykańską

Ciasto z kremem śmietankowo-budyniowym i borówką amerykańską

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 2990

Dodano:

Odsłon: 1175

Pyszne ciasto z delikatnym kremem, kakaowymi herbatnikami i owocami borówki amerykańskiej.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jaja - 3 sztuki
  • Cukier - 6 łyżek
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Poncz:
  • Mocna, czarna herbata - 1/4 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Krem śmietankowo - budyniowy:
  • Mleko - 1/2 litra
  • Budyń śmietankowy w proszku, z cukrem - 1 opakowanie
  • Śmietana 30 % - 330 ml
  • Cukier puder - 6 łyżek
  • Żelatyna - 2,5 łyżeczki
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Dodatkowo:
  • Kakaowe herbatniki typu petit-beurre - 12 sztuk
  • Borówka amerykańska, świeża lub mrożona - 1 szklanka
  • Galaretka przezroczysta - 2 opakowania
  • Woda - 3 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z kremem śmietankowo-budyniowym i borówką amerykańską

Przygotowanie

  1. Galaretka:
    Galaretki rozmieszać w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu włożyć galaretkę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.

  2. Biszkopt:
    Formę o wymiarach ok. 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut, a następnie wystudzić i naponczować zimną, posłodzoną herbatą.

  3. Krem śmietanowo - budyniowy:
    400 ml mleka zagotować, a w pozostałych 100 ml dokładnie rozmieszać proszek budyniowy. Wlać mieszankę do gotującego mleka i gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając. Budyń całkowicie wystudzić. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając zimną żelatynę. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ubijając.

  4. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt, na kremie ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki (mrożonych owoców nie należy wcześniej rozmrażać) i włożyć ciasto do lodówki. Po stężeniu kremu delikatnie wylać na ciasto tężejącą galaretkę i ponownie włożyć ciasto do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń