Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z makiem i porzeczkami

Ciasto z makiem i porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 7892

Dodano:

Odsłon: 3544

Łatwe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Trochę tylko czasu zabiera pieczenie. Co do porzeczek to to mogą być zarówno czerwone, jak i czarne. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 175 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szkl. porzeczek + 2 łyżki mąki do owoców
  • 1/2 szkl. maku (u mnie mielony)
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z makiem i porzeczkami

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej miseczce przygotować suche składniki tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cukier, mak. Wymieszać je. Do drugiej miski wbić jajka, wlać rozpuszczone, letnie masło, ekstrakt waniliowy i jogurt. Wymieszać. Przelać do suchych składników. Starannie wymieszać trzepaczką lub zwykłą łyżką. Jedną szklankę porzeczek obtoczyć w łyżce mąki. Owoce wmieszać do ciasta. Tak przygotowaną masę przełożyć do keksówki. Na wierzch reszta owoców również obtoczonych w łyżce mąki.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 60-70 minut. Ja piekłam 65 minut, ale to zależy od piekarnika. Zawsze pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić, czy ciasto już nadaje się do wyjęcia z piekarnika.
    Po kilku minutach gotowe ciasto wraz z papierem do pieczenia przenieść na kratkę lub deskę. Czekać, aż całkowicie ostygnie. Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń