Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane, ucierane ciasto z morelami i polewą cynamonową, pyszne połączenie, smak końcówki lata
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3721
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2055
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5469
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5509
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3721
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2055
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5469
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5509
Składniki
Przygotować polewę: Jajka roztrzepać w misce. W garnku rozgrzać masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia na ok 10 minut po czym dodać jajka i rozmieszać.
Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 22-23 cm średnicy) wyłożyć papierem albo wysmarować masłem. Morele pozbawić pestek i przepołowić każdą. Zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie biała. Dodać jajka i zmiksować. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę wymieszaną z solą i śmietanę. Na koniec dodać skórkę z cytryny, wymieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do formy, posypać migdałami, na to ułożyć morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylać polewę cynamonową. Piec ok 50-60 minut.