Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane, ucierane ciasto z morelami i polewą cynamonową, pyszne połączenie, smak końcówki lata
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 721
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36229
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 394
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 721
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36229
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 394
Składniki
Przygotować polewę: Jajka roztrzepać w misce. W garnku rozgrzać masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia na ok 10 minut po czym dodać jajka i rozmieszać.
Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 22-23 cm średnicy) wyłożyć papierem albo wysmarować masłem. Morele pozbawić pestek i przepołowić każdą. Zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie biała. Dodać jajka i zmiksować. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę wymieszaną z solą i śmietanę. Na koniec dodać skórkę z cytryny, wymieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do formy, posypać migdałami, na to ułożyć morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylać polewę cynamonową. Piec ok 50-60 minut.