Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maliny i czekolada czyli delikatny, puszysty, a zarazem kaloryczny deser w którym się zakochałam.
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę i kakao. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny i ciemny.
Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone (do ciemnej czekolady dodajemy dodatkowo cukier puder) i ubijamy na puszysty krem.
Biszkopt należny nasączyć amaretto, na to wykładamy krem czekoladowy, maliny, a następnie jasny krem. Całość posypujemy startą czekoladą.
Biszkopt z serkiem mascarpone i musem czekoladowym.
Odsłon: 7408
Z malinami lub truskawkami, w zależności w jakim sezonie zabierzemy się do up...
Odsłon: 1182
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 169
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 450
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 289
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4266
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 169
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 450
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 289
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4266
Składniki
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę i kakao. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny i ciemny. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone (do ciemnej czekolady dodajemy dodatkowo cukier puder) i ubijamy na puszysty krem. Biszkopt należny nasączyć amaretto, na to wykładamy krem czekoladowy, maliny, a następnie jasny krem. Całość posypujemy startą czekoladą.
Przepisy Desery
Desery
Mus truskawkowy
Desery
Drożdżówki ze śliwkami
Desery
Jogurtowy zawrót głowy
Desery
Ciasto kokosowe
Mus truskawkowy
Dzisiaj zapraszam prosty w przygotowaniu deser w kubeczku, składający się z z...
Odsłon: 9
Drożdżówki ze śliwkami
Puszyste i mięciutkie drożdżówki pełne śliwek i pysznej kruszonki
Odsłon: 30