Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7726

Dodano:

Odsłon: 92880

Bardzo orzeźwiające i smaczne ciasto.

Składniki

  • biszkopt-4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej i cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MUS TRUSKAWKOWY
  • 80dkg. truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • bita śmietana
  • 0,5l śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23x28/ wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.30minut w tem.180st.C

  2. Truskawki zmiksować i podgrzewać w rondelku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę gorącego musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek mieszając całość jeszcze przez chwilę Wystudzić i gdy mus zacznie tężeć wyłożyć go na wystudzony biszkopt.Wstawić do lodówki..

  3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zwarzyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki. Życzę SMACZNEGO!

  4. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, a na spód można zrobić też kruche ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 18 czerwca 2012 Dziękuję Goramarcina za opinię i cieszę się, że ciasto smakowało, a co do cukru, to najlepiej dać wg własnego uznania. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 czerwca 2012 ciasto zrobiłam wyszło znakomite ,dodałam jednak więcej cukru do musu truskawkowego ( być może owoce były za mało słodkie)
i tak w całości to rewelacja - proste i pyszne.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 czerwca 2012 Plumooo na taką ilość truskawek sama galaretka nie wystarczy i trzeba dać jeszcze żelatynę. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Plum000 16 czerwca 2012 Czy pomimo, że galaretka to jeszcze żelatyna też musi być??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 czerwca 2012 Wygląda wyjątkowo apetycznie ląduje w ulubionych i oczywiście do zrobienia zanim truskawki przeminą i pojawią się za rok:-))Piąteczka i pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 czerwca 2012 Etui masz rację, że zwróciłaś uwagę na ten błąd, zaraz go poprawię. Co innego zważyć na wadze, a co innego zwarzone mleko czy śmietana pod wpływem np. ciepła.
Wszystkim dziękuję za miłe komentarze i gorąco polecam ciasto, bo jest pyszne.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 czerwca 2012 Spadłaś mi z nieba z tym przepisem , bo nie mogłam zdecydować się na ciasto ,które obiecałam upiec na urodziny córki.
Teraz już wiem - jest na czasie ,pięknie się prezentuje i na pewno jest pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 14 czerwca 2012 Fajny pyszny przepis do wypróbowania :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń