Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z niespodzianką

Ciasto z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2556

Dodano:

Odsłon: 19575

Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto z tego co mam w domu. Wygrzebałam zatem gotowy krem czekoladowy i kilka galaretek wiśniowych. Wizja przyszła szybko, a efekty są myślę, satysfakcjonujące. :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z niespodzianką

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać cukry i miksować na gładką masę. Kolejno dodać pojedynczo żółtka i mąkę. Cały czas miksując (ale tym razem na najniższych obrotach) dodajemy roztopione masło roślinne i na sam koniec proszek do pieczenia.
    Ciasto wylać na dużą (40 cm x 23 cm) blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw "suchego patyczka".
    Po pieczeniu wystudzić i przeciąć na pół.

  2. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Część kremu wyłożyć na spód biszkoptu i włożyć do lodówki.

    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach (750 ml) wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i kiedy zacznie tężeć wylać ją na ciasto z kremem i ponownie włożyć do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, wyłożyć kolejną część kremu czekoladowego, na to górę ciasta i jeszcze posmarować wierzch ciasta odrobiną kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki. Już po kilku godzinach można jeść. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń