Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z Nutellą i migdałami

Ciasto z Nutellą i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4507

Dodano:

Odsłon: 1147

Ciasto z Nutellą i migdałami to połączenie, które po prostu nie może nie smakować. Możecie przygotować je także przy użyciu orzechów laskowych lub połączyć je razem. Każda wersja będzie równie udana. Całość świetnie dopełnią sezonowe owoce.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 120 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki Nutelli
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g migdałów
  • 100 g płatków migdałowych (można zastąpić zwykłymi migdałami)
  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka Nutelli
  • Dodatkowo sezonowe owoce: u mnie truskawki i jeżyny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z Nutellą i migdałami

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 24 cm x 24 cm

    Na początku migdały jeśli są w łupinkach to obieramy, wrzucamy je do rozdrabniacza i mielimy na małe kawałki. Tutaj ich wielkość zależy od Waszych upodobań. Ja rozdrobniłam je na niezbyt małe kawałki.

  2. Ucieramy masło z połową cukru (50 g) i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy do mniej stopniowo żółtka i nutellę. Dokładnie ucieramy. Później do ciasta przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, rozdrobnione migdały, płatki migdałowe, kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywną pianę białka z pozostałym cukrem (50 g). Pianę stopniowo dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

  3. Wymieszane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy je i pozostawiamy do wystudzenia.

  4. Mascarpone ucieramy z nutellą, aż powstanie jednolity krem. Następnie smarujemy nim górę wystudzonego ciasta. Na końcu kroimy je w kostkę, a na każdej z nich układamy truskawkę i jeżynę.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń