Do góry

Przekąski Przepis na:

Burak liściowy najprościej

Burak liściowy najprościej

Autor:

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 4530

Dodano:

Odsłon: 159

Na jednej z naszych ogrodowych grządek króluje burak liściowy, czyli burak naciowy, boćwina (nie, nie botwina!), mangold. Króluje u nas po dłuższej przerwie w uprawie, choć warzywo to znamy od bardzo dawna. I już baaaardzo dawno temu przygotowywałam moje pierwsze potrawy z boćwiny. Lubimy warzywa, a te niepopularne i mało znane kręcą mnie najbardziej ???? Wszak przepisów na przygotowanie surówki z marchewki znajdziesz w Internecie niezliczoną ilość. Tymczasem z mangoldem już nie jest tak łatwo. Bo mangold, czyli burak liściowy, jest bardzo mało popularny w polskich ogrodach i kuchniach. Jego ugruntowaną od czasów średniowiecza pozycję zajął znany od stosunkowo niedawna burak ćwikłowy i jego młoda wersja – botwina/botwinka. Właśnie z botwinką, czyli młodymi okazami buraka korzeniowego wraz z liśćmi, najczęściej mylona jest boćwina. I choć rośliny są z sobą spokrewnione i często można używać ich zamiennie – są to jednak zupełnie inne bajki.

Składniki

  • kilkanaście blaszek liściowych buraka naciowego (ogonki odetnij i zostaw do innego dania, które opiszę oddzielnie)
  • chlust oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie – nieco soku z cytryny (ostatnio zrobiłam bez cytryny i też wyszło pysznie, tylko trochę inaczej)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Burak liściowy najprościej

Przygotowanie

  1. Liście boćwiny umyj i odetnij ogonki liściowe, odłóż je (ogonki) na bok. Doświadczenie zdobyte po pierwszych próbach gotowania pokazują, że z liści warto też wyciąć gruby nerw, gdyż on pozostaje lekko twardy nawet po dłuższym duszeniu. To nie jest konieczny zabieg, bo wszyscy mamy przecież zęby, ale jeśli ktoś chce uzyskać jarzynkę o bardziej jednolitej konsystencji, niech użyje blaszek liściowych bez grubych nerwów.

  2. Liście pokrój w grube paski.

  3. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzej oliwę.

  4. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone liście. Najpierw będzie ich bardzo dużo, pełen rondel.

  5. Ale już po chwili skurczą się do niewielkich rozmiarów – warto wziąć poprawkę na ten ubytek.

  6. Do podsmażonych liści dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sporą szczyptę soli.Podsmaż, mieszając.

  7. Przykryj rondel pokrywką i duś jarzynkę przez kilka minut, aż stanie się wystarczająco miękka – stan miękkości watro sprawdzać, bo każdy z nas lubi coś innego.

  8. Na koniec warto przyprawić jarzynkę jeszcze odrobiną soli i soku z cytryny, wtedy smakuje najlepiej.

  9. Gotową jarzynkę możesz podać do drugiego dania z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Bardzo dobrze sprawdza się jako samodzielne danie lunchowe, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne do lunch-boxu!

  10. Moje danie, widoczne na talerzu, to kasza gryczana (koniecznie niepalona), sos z naszych ogrodowych pieczarek (możesz oczywiście użyć pieczarek ze sklepu, są równie smaczne) oraz burak liściowy duszony na oliwie z czosnkiem. Pyszny obiad, polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń