Desery Przepis na:
Ciasto z orzechami

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19966
Dodano: 05.10.2014
Odsłon: 10890
Składniki
- 250g orzechów włoskich (po wyjęciu ze skorupek)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1/2 szklanka oleju
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (brzoskwinie)
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiam wszystko na wysokich obrotach około 10 minut – aż masa zbieleje.
-
Potem dodaję mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wyrabiam dalej, tylko już na małych obrotach.
-
Orzechy drobniej siekam i dodaję do ciasta. Garstkę zostawiam do posypania po wierzchu. Mieszam już łyżką i przelewam do natłuszczonej i obsypanej bułeczką tartą foremki.
-
Układam na cieście owoce – nie wciskam ich w ciasto, tylko delikatnie kładę na wierzchu. Posypuję resztą orzechów.
-
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 1 godziny :)
Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 07 października 2014Zgłoś do usunięcia
Aniu pyszne ciasto. Przepis zabieram, bo u mnie też rośnie orzech :))i przepisów na orzechowe cuda nigdy dość.3 Kto głosował? | Odpowiedz

kaskasz83 06 października 2014Zgłoś do usunięcia
polecam masę orzechową - pychotka (1 szkl. zmielonych orzechów, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru) zagotować ciągle mieszając, chwilkę potrzymać na ogniu, przelać do miseczki, zostawić do wystygnięcia (zgęstnieje w tym czasie) a póżniej rozwiercić z masłem lub z margaryną (zamiast budyniu). Pyszna do tortów i różnych ciast np. jabłecznika ;)Odpowiedzi: 1 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz