Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam dla mojej rodzinki pyszne ciasto z owocami. Ciasto bardzo proste, szybkie w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczne.
foremka, mikser, tarka, widelec, nóż,
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Ciasto; Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, startego na tarce o dużych oczkach masła lub margaryny oraz jajka zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kulę i włożyć na 20 -30 minut do lodówki. Wyjąć i wylepić ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę do tartej. Nakłuć widelcem, następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiec 15 minut aż ciasto nabierze jasno złotego koloru. Po upieczeniu ciasto zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Ananas odsączyć na sicie a następnie pokroić na kawałki. Morele umyć , osuszyć , przekroić na połówki wyjąć pestki i pokroić na małe ćwiartki. Czereśnie opłukać razem z ogonkami i osuszyć. Wiśnie umyć i wydrylować, następnie podgrzewać razem z cukrem aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Lekko przestudzić i zmiksować , połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Wystudzone ciasto wyjąć z foremki, górę wysmarować tężejącym musem, włożyć na 15 minut do lodówki. Mikserem ubić mocno schłodzoną 30 % śmietanę razem z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Śmietanę przełożyć do szprycy wyciskając rozetkami udekorować górę ciasta. Na śmietanę rozłożyć wcześniej przygotowane owoce. Smacznego.