Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z owocami i czekoladą

Ciasto z owocami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20369

Dodano:

Odsłon: 2219

Ciasto to robię dosyć często i dodaję takie owoce, jakie mam pod ręką :) Doskonale pasują śliwki, maliny, jagody, jabłka …

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 250g masła lub margaryny (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • miseczka owoców
  • 100g gorzkiej czekolady
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek z białek z odrobiną soli ubijamy sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania wsypujemy do piany stopniowo cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku. Nasza masa zmieni delikatnie kolor, stanie się bardziej kremowa. Teraz czas na mąkę – wsypujemy ją powoli cały czas miksując. Ciasto stanie się bardzo gęste, tak więc po mące pora na dodanie roztopionego masła. Ciasto jest już gotowe.

  2. Tabliczkę czekolady najpierw łamiemy w palcach, a potem kroimy nożem na mniejsze kawałeczki. Wsypujemy do ciasta i mieszamy już za pomocą łyżki. Wszystko przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę najpierw smarujemy masłem, a potem wysypujemy bułeczką tartą.

  3. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń