Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to robię dosyć często i dodaję takie owoce, jakie mam pod ręką :) Doskonale pasują śliwki, maliny, jagody, jabłka …
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14286
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1663
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16329
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6572
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14286
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1663
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16329
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6572
Składniki
Na początek z białek z odrobiną soli ubijamy sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania wsypujemy do piany stopniowo cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku. Nasza masa zmieni delikatnie kolor, stanie się bardziej kremowa. Teraz czas na mąkę – wsypujemy ją powoli cały czas miksując. Ciasto stanie się bardzo gęste, tak więc po mące pora na dodanie roztopionego masła. Ciasto jest już gotowe.
Tabliczkę czekolady najpierw łamiemy w palcach, a potem kroimy nożem na mniejsze kawałeczki. Wsypujemy do ciasta i mieszamy już za pomocą łyżki. Wszystko przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę najpierw smarujemy masłem, a potem wysypujemy bułeczką tartą.
Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut.