Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z owocami - porzeczki

Ciasto z owocami - porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 151

Dodano:

Odsłon: 4119

To ciasto stosuję do wszystkich owoców. Jest przepyszne i zawsze się udaje. Przepis zasięgnięty ze starych zapisków mamy do ciasta z rabarbarem.

Składniki

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 kostka margaryny
  • owoce wedle uznania
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku topimy kostkę margaryny i czekamy aż ostygnie.
    Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. (do słodkich owoców - dodaję tylko szklankę cukru, bo ja nie lubię bardzo słodkich ciast ;))
    Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
    Na koniec, dodajemy śmietanę i rozpuszczoną margarynę i mieszamy.

  2. A teraz mamy dwa warianty.
    1. Albo wykładamy na wyłożoną papierem blachę ciasto i na górze układamy owoce
    2. Albo mieszamy część owoców z ciastem a resztę układamy na wierzchu.

    Używam blachy kwadratowej, 25 x 25 cm.

    Piekarnik na 160 - 180 stopni na 45 - 60 minut - w zależności od owoców.

    Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń