Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najprostsze i najpyszniejsze ciasto sezonowe :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 517
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3579
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3507
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 517
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3579
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3507
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30552
Składniki
Łodygi rabarbaru obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałeczki (1-2cm), wymieszać w misce z cukrem (ok. ½ szklanki). Jeżeli na dnie miski zbierze się sok , trzeba go odlać aby dodawane do ciasta owce nie były zbyt mokre.
Ucierane ciasto: margarynę utrzeć z cukrem (1 szklanka) i żółtkami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mleko, ponownie wymieszać mikserem. Ubić osobno białka na sztywna pianę, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na uprzednio przygotowana blachę (posmarowaną margaryna i opruszoną mąką). Na wierzchu rozsypać rabarbar. Piec ok. 45 minut w 180 st. C
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego :)