Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i ananasem

Ciasto z rabarbarem i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10182

Dodano:

Odsłon: 18312

Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, nadziane przepysznym budyniem z kwaskowym rabarbarem i słodkim ananasem, z bezową pierzynką na wierzchu :-)

Składniki

  • Kruchy spód:
  • mąka pszenna 25 dag
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1
  • masło 12 dag
  • żółtko 1
  • śmietana 12 lub 18% 2 czubate łyżeczki
  • Nadzienie:
  • rabarbar 40 dag
  • ananas 1 puszka
  • żółtko do nadzienia 4
  • cukier 2/4 szkl.
  • budyń waniliowy 1
  • mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
  • śmietana 18% 1 szkl.
  • Beza:
  • białko 5
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: Z wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
    Blaszkę (20 x 30 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na nią schłodzone ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180stC.

  2. Nadzienie: Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na 2cm kawałki. Ananas odsączyć z syropu i pokroić na podobnej wielkości kostkę (miałam gotowe kostki z puszki).
    W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, a następnie suchy budyń, mąkę i razem zmiksować. Wsypać owoce i dokładnie wymieszać.
    Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć masę owocową i wstawić ponownie do pieca na 40min.

  3. Beza: Ubić pianę na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie mąkę i ocet. Dobrze ubić i wyłożyć na upieczone ciasto. Zmniejszyć temp. piekarnika do 120stC i piec ok. 20 min. Następnie zwiększyć temp. do 140 st. C i piec jeszcze 20 min.
    Wyjąć i całkowicie ostudzić przed krojeniem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gabi41 01 maja 2016 Ciasto wygląda przepysznie proszę tylko o informację czy masa owocowa jest płynna? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Teklunia 27 kwietnia 2016 Najpierw pieczemy 20 minut spód, potem 40 minut razem z masą owocową i potem jeszcze 40 minut z pianą. I po 100 minutach w piecu mamy wreszcie upieczone ciasto.Czy aby na pewno? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 18 maja 2014 Super na pewno wypróbuję w takiej wersji jeszcze nie robiłam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 17 maja 2014 Takiego połączenia jeszcze nie smakowałam, wiec najwyższa pora nadrobić zaległości :)) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 16 maja 2014 cudenieczko, jakie pyszne i jakie śliczne !!!!
jakbym zjadła !!!! :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 maja 2014 Ananas, rabarbar, beza i mamy wspaniałe ciacho. Aż ślinka cieknie i to o tej porze.(22,33) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń