Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i czereśniami

Ciasto z rabarbarem i czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 198

Dodano:

Odsłon: 353

SZYBKIE, TANIE I PUSZYSTE CIASTO NA MAŚLANCE, Z OWOCAMI SEZONOWYMI, POLECAM SERDECZNIE :)

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 szkl. maślanki naturalnej
  • 3 szkl. mąki pszennej lub tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar
  • Czereśnie
  • tłuszcz i bułka tarta do posypania blachy
  • kruszonka: 3 łyżki oleju, 3 łyżki maki, 3 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z rabarbarem i czereśniami

Przygotowanie

  1. W misce ubić tak jak na biszkopt :1 i 1/2 szklanki cukru, 1 cały cukier waniliowy i 4 całe jajka.

    Potem dodać 1 szklankę oleju, 1 szklankę maślanki naturalnej i lekko wymieszać.

    Wsypać następnie 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i dobrze wszystko wymieszać łyżką lub mikserem.

  2. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Wylać ciasto równomiernie na blachę.
    Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czereśnie umyć, wydrylować przeciąć na połówki. Rabarbar można delikatnie dla smaku też oprószyć w cynamonie. Owoce układamy na ciasto.


    ( Mogą być też inne owoce dodane jeżeli nie macie akurat tych co ja. Ja akurat miałam na działce w ogródku piękny ekologiczny rabarbar więc go skomponowałam z czereśniami ale mogą być również maliny).

  3. Do miski wsypać 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru wszystko zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierch całego ciasta.

    Piekarnik nastawimy na 175 stopni C i pieczemy prze godzinę czasu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń