Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla wielbicieli rabarbaru :)
W misce umieszczamy pokrojoną kostkę masła, mąkę oraz cukier - zagniatamy. Kiedy uzyskamy jednolitą strukturę ciasta dodajemy żółtka oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany. Dalej ugniatamy.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
W między czasie myjemy i wycieramy do sucha rabarbar i jabłka. Rabarbar kroimy w kawałki po ok. 1,5-2 cm, a jabłka na ćwiartki i w cienkie plasterki. Mieszamy z 7 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cynamonu oraz otartą skórką z cytryny.
Kiedy ciasto się schłodzi odkrawamy z niego 1/4. Resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto dociskamy do blachy. Nakładamy z "górką" wymieszane jabłka z rabarbarem (pamiętajcie, że nadzienie się skurczy podczas pieczenia!) i odcinamy końce.
Ciasto, które zostało rozwałkowujemy i robimy kratkę.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C (bez tej funkcji). Pieczemy ok. 50 minut lub do momentu gdy ciasto będzie ładnie zarumienione.
Po upieczeniu szarlotkę zostawiamy, by przestygła na co najmniej 1,5 h. W momencie podania może być ciepła, ale nie gorąca, ponieważ nadzienie będzie się rozpadało. Przed pokrojeniem można posypać ją cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepyszne ciasto pleśniak z rabarbarem i pianką. Polecam ciepłe z gałką lodó...
Odsłon: 4446
Sezon na rabarbar się zaczyna wiec zapraszam po przepis na kruche ciasto z ra...
Odsłon: 3694
Pyszna, zdrowa i orzeźwiająca lemoniada świetnie gasi pragnienie w upalne dni.
Odsłon: 260
Deser dla Korposzczurów:). Orzeźwia, pobudza, odrywa od korpocodzienności, od...
Odsłon: 45
Pyszna, zdrowa i orzeźwiająca lemoniada świetnie gasi pragnienie w upalne dni.
Odsłon: 260
Deser dla Korposzczurów:). Orzeźwia, pobudza, odrywa od korpocodzienności, od...
Odsłon: 45
Składniki
W misce umieszczamy pokrojoną kostkę masła, mąkę oraz cukier - zagniatamy. Kiedy uzyskamy jednolitą strukturę ciasta dodajemy żółtka oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany. Dalej ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. W między czasie myjemy i wycieramy do sucha rabarbar i jabłka. Rabarbar kroimy w kawałki po ok. 1,5-2 cm, a jabłka na ćwiartki i w cienkie plasterki. Mieszamy z 7 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cynamonu oraz otartą skórką z cytryny.
Kiedy ciasto się schłodzi odkrawamy z niego 1/4. Resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto dociskamy do blachy. Nakładamy z "górką" wymieszane jabłka z rabarbarem (pamiętajcie, że nadzienie się skurczy podczas pieczenia!) i odcinamy końce. Ciasto, które zostało rozwałkowujemy i robimy kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C (bez tej funkcji). Pieczemy ok. 50 minut lub do momentu gdy ciasto będzie ładnie zarumienione.
Po upieczeniu szarlotkę zostawiamy, by przestygła na co najmniej 1,5 h. W momencie podania może być ciepła, ale nie gorąca, ponieważ nadzienie będzie się rozpadało. Przed pokrojeniem można posypać ją cukrem pudrem. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
MONOPORCJA MATCHA LATTE -naturalny, zdrowy energetyk
Desery
Małe chałki z powidłami śliwkowymi
Desery
Galaretka w pucharkach
Desery
Pianka z owocami i galaretką
MONOPORCJA MATCHA LATTE -naturalny, zdrowy energetyk
Deser dla Korposzczurów:). Orzeźwia, pobudza, odrywa od korpocodzienności, od...
Odsłon: 45
Małe chałki z powidłami śliwkowymi
Mam dziś dla was pyszny przepis na przepyszne chałki
Odsłon: 56