Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z rabarbarem i kokosową bezą

ciasto z rabarbarem i kokosową bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 19832

Dodano:

Odsłon: 5955

pyszne ciasto z rabarbarem i bezą kokosową

Składniki

  • ciasto: 300 g maki
  • 1/2 szkl cukru
  • 150 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany (kwaśna 18%)
  • beza: 3 białka
  • 4-5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 kg rabarbaru
  • cukier do smaku
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto z rabarbarem i kokosową bezą

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć pokrojony rabarbar; podgrzewać go przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok. Dodać cukier i gotować razem przez około 2 minuty.

  2. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Rozpuszczoną mąkę dodać do owoców i zagotować, odstawić z ognia. Wystudzić

  3. z podanych składników zagnieść ciasto. Odkroić 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy u mnie 22cm. Można użyć większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. Spód ciasta nakłuwać widelcem. Podpiec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.

  4. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier, na koniec dodać wiórki kokosowe.

  5. Na wyłożyć rabarbarową masę. Na masę pianę z białek. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 minut w 160st

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń