Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2518

Dodano:

Odsłon: 2633

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika.Jako dodatku użyłam kefiru-wyszło przepyszne :)

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • ok 150 g rabarbaru
  • ok 200 g małych truskawek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z rabarbarem na kefirze

Przygotowanie

  1. Składniki wyjmujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ucieramy do białości. Następnie dodajemy kefir oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie cały czas miksujemy i porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wykładamy papierem do pieczenia.Do blaszki wlewamy ciasto.
    Na cieście układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki. Na wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka ok 30-35 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem posypujemy jeszcze cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 02 sierpnia Bardzo dobre ciasto,zamiast rabarbaru uzyłam owoce które miałam pod ręką ,borówki,jagody i maliny.Szybko się robi i jeszcze szybciej znika.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 maja 2019 Takie ciasto i w dodatku z rabarbarem biorę w ciemno :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń