Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon na rabarbar w pełni więc polecam przepis na pyszne i proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 146
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 586
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 931
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 146
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 586
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 931
Składniki
Umyty rabarbar obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Następnie zasypuję cukrem i odstawiam na około 30 minut, żeby rabarbar puścił sok. Teraz przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję składniki kruszonki i pocierając je dłońmi, łącze ze sobą tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.
Przygotowanie ciasta: Do mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej , dodaję cukier pudrem i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję otartą skórkę z cytryny, jajko i miksuję tak aby składniki się połączyły. Dodaję około 2-3 łyżek mąki, gdy się połączy z masą to dodaję kolejne jajko i tak do końca składników.
Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam odsączony rabarbar, delikatnie dociskam i posypuję kruszonką. Pieczenie ciasta z rabarbarem: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Ciasto z rabarbarem jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa