Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 915 Ocena: 10650
Dodano: 09.03.2018
Odsłon: 8519
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
1. Białka ubijamy na sztywno.
2. Stopniowo dodajemy cukier.
3. Następnie po jednym żółtku
4. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia.
5. Do masy jajecznej powoli dodajemy budynie.
6. Ciasto wykładamy na blaszkę 25 x 36 i pieczemy ok. 40 minut w 180˚C.
7. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy.
8. Śmietanę ubijamy mikserem.
9. Do śmietany dodajemy stopniowo serki a następnie wlewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy
10. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
11. Jeden blat układamy w formie której piekliśmy ciasto.
12. Na ciasto wylewamy masę
13. Masę przykrywamy drugim blatem.
14. Wierzch ciasta smarujemy dżemem.
15. Na koniec posypujemy migdałami.
16. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
17. Ciasto gotowe.
18. Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 09 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo pyszne ciacho, siostra takie robi i czasem nam podrzuca, bo my antyciasteczkowi ;)Biszkopt, serki, budyń - Miodzio :D
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewa_G 09 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Kiedyś już zapisałam sobie przepis na to ciasto, bo wydaje się,że może być fajne. Szczególnie biszkoptu na budyniach jestem ciekawa;)Bardzo apetycznie Ci wyszło:) Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 09 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Zapomniałam dopytać ,budynie z cukrem czy bez?4 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 09 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Smacznie wygląda,budynie na 05 litra czy większe? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz