Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta ucierane należą do moich ulubionych. Można je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu. Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone. Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego.
blacha o wymiarach 28 cm x 22 cm, szklanka o poj. 250 ml, robot kuchenny
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Składniki
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Owoce umyć, odsączyć. Przed wyłożeniem na ciasto można oprószyć mąką kartoflaną, aby nie opadały na dno. Margarynę roztopić i przestudzić. Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, a na końcu żółtka. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mąki, wcześniej przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewać partiami margarynę. Dokładnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowaną blachę. Na ciasto wyłożyć równomiernie porzeczki/owoce sezonowe. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i stopniowo podwyższając temperaturę od 160°-180° C piec ok. godzinę. Stan dobrego wypieczenia sprawdzić można wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest suchy ciasto można wyciągać z piekarnika.
Przygotować krem. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka czyli użyć 400 ml. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Krem powinien być puszysty. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Udekorować świeżymi owocami.