Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1036

Dodano:

Odsłon: 1374

Bardzo dobre.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 masło
  • dodatkowo:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki rozrobić w 0,8 litra wody i odstawić do stężenia.

  2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać po 1 żółtku, nadal ubijać. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Wylać na blachę. Piec ok. 40 min w 170 st. C.

    Po upieczeniu wystudzić.

  3. Zagotować 250 ml mleka. Do pozostałego mleka dodać mąkę, cukier i budyń - wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

    Gdy mamy już wystudzony budyń to dodajemy do niego masło i miksujemy na gładki krem.

  4. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, układamy na nim truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

    Odstawiamy do lodówki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń