Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 3046

Sezon truskawkowy rozpoczęty, proponuję delikatne ciasto z tymi owocami.

Składniki

  • Truskawki świeże - 50 dag
  • Jaja kurze - 5 szt.
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Serek homogenizowany - 140 g - 2 szt.
  • Galaretka o smaku truskawkowym - 4 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z truskawkami

Przygotowanie

  1. Jajka wybić dodać cukier i ubić na puszysto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi, delikatnie mieszając. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  2. 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Następne 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.

  3. Upieczone ciasto podzielić na połowę. Truskawki umyć, obrać, połowę zblendować. Gdy galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody zaczynają krzepnąć, dodać zblendowane truskawki, serki homogenizowane, wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta.

  4. Przykryć drugą połową. pozostałe truskawki pokroić na połowę i ułożyć na cieście.

  5. Zalać następnymi krzepnącymi galaretkami.

  6. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 4 godziny.Pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń